Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A legjobb fényzáró függöny: a blackout

2023. 07. 11. 09:21:00
A legjobb fényzáró függöny: a blackout
A perzselő nyári hőségben gyakran problémát jelent, hogy a szobák túlhevülnek az erőteljes napsütés miatt. Ebben az időszakban nagyon hasznos választás egy vastag blackout sötétítő függöny használata, amely segít csökkenteni a hőség behatolását és hűvösebb környezetet teremt a lakásban.
A blackout sötétítő függönyök nemcsak a hőt, hanem a külső zajokat és a fényt is csökkentik. Ezért ideális választás lehet olyan helyeken, ahol fontos a nyugalom és a pihenés, például hálószobában vagy nappaliban. Az ilyen függönyök segítségével kellemesebb környezetet teremthetünk otthonunkban, és minimalizálhatjuk a klímaberendezések vagy ventilátorok használatát, amelyek sok energiát fogyasztanak. A blackout függönyökkel akár a 100%-os sötétítés is elérhető, így redőnyök helyett is használhatók.

Miben rejlik a titka?
A blackout függönyök különleges szövési technikával készülnek, amely során két textilréteg közé egy fekete textilszál kerül. Az anyag szövés sűrűsége és a szál fekete színe adja a sötétítő hatást.
Más blackout anyagok speciális fedőréteggel rendelkeznek, amely maga a fényzáró réteg. Ez az anyag hátoldalán, takarásban van.
Mindkét esetben elérhető az akár 100%-os fényzárás.

Milyen esetekben tudjuk kihasználni hasznos tulajdonságait?
Elsősorban nyáron, a perzselő hőség ellen nyújt menedéket azzal, hogy kizárja a napfényt otthonunkból: A meleg megreked az ablak és a speciális anyagból készült függöny között, így egyáltalán nem melegíti át a szoba levegőjét és nem engedi, hogy túl magasra kússzon a hőmérő higanyszála.
Amennyiben nem szeretünk légkondicionálót használni lakásunkban, akkor megfontolandó a blackout anyag beszerzése.
A blackout anyagok energiát takarítanak meg nekünk, ugyanis használatukkal kisebb hűtésteljesítmény is elég ahhoz, hogy kellemes hőmérséklet legyen a lakásban, míg télen a külső hideget szigeteli le, így segítségével spórolhatunk az energiaszámlán.
Abban az esetben is segítségünkre lesz, ha gyermekünk délután szundikálni szeretne, és csak sötétben tudja ezt megtenni, illetve ha mi magunk vágyunk egy kis pihenésre a vasárnapi ebéd után. Esetleg éjszaka az utcai lámpák fénye túl erősen világít be a szobánkba, ezzel mezavarva a pihentető alvásunkat.
A napközbeni otthoni mozizás alkalmával is jól jön a sötétség, valamint ha fejfájósak vagyunk és egy kis nyugalomra vágyunk.
A blackout anyag nemcsak a fényt nem engedi át, de a hangokat is jól tompítja. Így ha olyan környéken lakunk, ami zajos és egy kis csendre vágyunk, akkor ez a sötétítőanyag a megfelelő választás.

Amiket tehetünk a jobb hatás eléréséért
Válasszuk meg úgy a karnis hosszát, hogy az ablakkereten túlnyúljon, hogy a függöny mellett ne tudjon a fény behatolni a szobába.
Helyezzünk fel hajlított karnist, amely kialakításának köszönhetően (a sín befordul az ablak szélénél és az íve elér a falig) hatékonyan elzárja a fényt, így segíti a szoba szigetelését.
Meglévő kétsínes karnis esetén a blackout függöny utolsó akasztóját az ablakhoz közelebbi sín legszélére akasszuk be, így a függöny a szélén szinte rátakar fényáteresztő függönyre és a falra, ezzel zárja el jobban a fény útját.
Az ablak nyílás felett a karnis magasságát úgy alakítsuk ki, hogy a fény a karnis felett ne juthasson be a szobába.
A függöny hosszának helyes megválasztásával elkerülhetjük, hogy a fény az ablak alatt bevilágíthasson.
A karnis és a függöny összekapcsolásánál is ügyeljünk arra, hogy ne juthasson be a fény. Ezt a megfelelő felfüggesztési móddal érhetjük el. Például rúdkarnis esetében a ringlis megoldás egy jó alternatíva lehet. Másik megoldásként pedig tehetünk egy drapériát a karnisra, ami akadályozza a fény bejutását és díszíti is a lakást.
És végül a reggeli szellőztetés után egyből húzzuk el a függönyöket, így sokáig bent tarthatjuk a friss, hűs levegőt.

A sötétítő függönyök nem csupán gyakorlati szerepet töltenek be, hanem stílusos kiegészítői is lehetnek otthonunknak. Különféle anyagokból és színekből válogathatunk, amelyek harmonizálnak a belső térrel és a nyári hangulattal. Legyen szó letisztult, elegáns függönyökről vagy vidám, színes mintákról, a sötétítő függönyök kiválóan illeszkednek majd otthonunk egyedi stílusához.
Blackout sötétítő függönyök széles választékáért látogassatok el a Csipke Csodái webshopba!

Tartalomhoz tartozó címkék: blackout sötétítő