Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elegáns, légies, környezetkímélő: a csodálatos len anyag

2022. 05. 24. 08:37:00
Elegáns, légies, környezetkímélő: a csodálatos len anyag
Viseltetek már lenből készült ruhadarabot? Ha igen, akkor nem kell bemutatnunk azt az érzést, amikor a ruhád olyan könnyed és légies, hogy veled együtt mozog. Mintha közösen lélegeznétek az anyaggal, miközben kellemesen hűt, vagy éppen melegít. Milyen szerencse, hogy nem csak viselnünk jó, hanem az egyik legfenntarthatóbb anyag is egyben! Az emberiség egyik legősibb öltözködéshez használt alapanyaga, már több tízezer éve is segítségünkre volt a természet viszontagságaival szemben.

A len anyag a legerősebb természetes rostból készül. Ennek köszönhetően rendkívül erős és strapabíró, mégis könnyű. Allergiásoknak is megfelelő választás, mivel antiallergén és antibakteriális. Nyáron kitűnően hűt, télen pedig segít átmelegedni, ezért a nyári ruhákon át, a téli meleg sálakig, bármi elkészíthető belőle. Az egyetlen „hátránya” a gyűrődés, de abban egyetérthetünk, hogy ez teszi egyedivé és kivételessé. 

A zöld opció


A len méltán környezetbarát: 100%-ban természetes, teljesen lebomló szerves anyag. Fenntarthatóságban csak a gyapjú előzi meg, érthető okokból. A növény legtöbb része felhasználható, ezért minimális hulladék keletkezik. Hátránya, hogy a feldolgozása idő- és energiaigényes, de még mindig az egyik legjobb választás a bolygónk szempontjából. 

 


Lakásdekoráció okosan


Neked is fontos, hogy milyen alapanyagok vesznek körbe az otthonodban? Jó nedvszívóképessége miatt, alkalmas törölközők, terítők, ágyneműk varrására is. Készíthetsz belőle vászonzsákot bevásárláshoz, de akár függönyként és ágytakaróként is megér egy próbát.  Ha szereted a természetközeli anyagokat, használd őket bátran! 


 
Ruhák lenből és színezett lenből


A len manapság egybefonódott a nyári ruhatárral.  A forró napokon óriási megkönnyebbülést nyújt a viselete. Nem csak hűti a testet, az izzadást is jelentősen csökkenti. Ne feledjük, hogy a len idővel egyre puhább és selymesebb is lesz! A szálak erős vászonszövésének köszönhetően ellenáll a nyújtásnak. Van benne valami megfoghatatlan báj és elegancia, de közben érezni, milyen ősi és természetközeli anyag. 


 
Sajnos nem népszerű alapanyag, ha a ruhaboltok polcain keresgélünk, ritkán bukkanunk rá. Azonban, ha tudtok varrni, akkor érdemes szétnézni a webáruházak kínálatai között, ahol a szivárvány minden színében pompázó len anyagok közül válogathatsz. Tipp: a lent mindig áztasd be, hiába az „előre mosott jelzés”, mert még kissé összemegy. Előtte ne felejtsd el tisztázni a széleket!
A fehér és a természetes len magas hőmérsékleten is mosható! Azonban, a színezett és nyomtatott lenek könnyebben roncsolódnak, használati utasítás szerinti mosás ajánlott! A festés és a kikészítés nem természetes folyamat, ezért keresd inkább az Európából származó, magas minőségű anyagokat (OEKO-TEX Standard 100)
Az egyszínű lenből szinte bármit készíthetsz. Legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről, szuper könnyű szoknyák, ruhák, nadrágok, kosztümök varrhatóak belőle.