Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ferdepánt vagy szalag? Te tudod a különbséget?

Ferdepánt vagy szalag? Te tudod a különbséget?
Többen összekeverik a ferdepántot és a szalagot. Igaz, ami igaz: ránézésre nagy a hasonlóság, azonban tüzetesebben megvizsgálva egyértelmű, hogy teljesen különbözőek! Felhasználásuk és elkészítésük merőben eltér egymástól annak ellenére, hogy mindketten kiválóan alkalmasak díszítésre. Nézzük, hogy mikor melyik után nyúljunk!

A ferdepánt


A ferdepánt, másnéven srépánt pamut vagy selyem anyagból előre elkészített, pontosan 45 fokos száliránnyal szabott pánt. Sokan szegőpántként ismerik, ami tipikusan a funkciójából ered, mivel legtöbbször nem szögletes formáknál használjuk. Belső rugalmasságának köszönhetően, ráncmentes végeredményt érhetünk el.
Különböző méretekben, 1-2,5 centiméter szélességben kaphatóak, de ne feledjük, ez a nem összehajtott állapotuk! Kaphatóak középre vasalt és behajtva vasalt darabok. Nem nevezzük ferdepántnak a rugalmasabb anyagokból -  jersey, stb. - szegőpántot, amit például a pólók nyakára varrunk. A kötött és hurkolt anyagok alapból rugalmasak, így ezekből keresztben szabjuk a pántokat a nyúlásuk miatt.


Több változatban kaphatóak, a legelterjedtebb az egyszer hajtott vagy egyoldalú típus. Esetünkben a pántnak két hajtása van.
Az egyik legkedveltebb díszítési technika, mivel rengeteg megoldást tesz lehetővé. A ferde szálirányú szabás miatt szépen lehet dolgozni vele.
 
Használhatjuk: 
•    ujjak eldolgozására,
•    nyakkivágás eldolgozására
•    rátétek felvarrásához
•    ruhákra megkötőként
•    terítő szegése helyett, díszítésként.


Tippek, tanácsok:
•    Tervezd eldugott részre a végeket!
•    A pánt végét hajtsd be már varrás előtt, hogy hajtott, bomlásmentes felületet kapj!
•    Használj megfelelő színű cérnát!
•    Variáld bátran a színeket és az anyagokat!
•    Figyelj, hogyha rugalmasabb anyagra varrod, akkor a pántot kissé megnyújtva ereszd rá, hogy az később ne nyúljon meg!


A szalag


A szalag hosszú és vékony, többnyire textilszövetből készül. Különböző szélességben árusítják őket. Szövésminta szempontjából több fajtát különböztetünk meg: ripsz, taft és danubia szalag.
A ripsz szalag bordázott, így jó tartással rendelkezik. Tökéletes alapanyag díszítéshez. Néha danubia szalagnak is nevezik, tévesen! A danubia szalag kevésbé sűrű szövésű és sokkal vékonyabb!
A taft szalagokat leginkább díszítésre használják, akár esküvőkön, születésnapi dekorként is csodásan mutatnak!


A varráson kívül, számos területen megállják a helyüket: ajándékcsomagolások díszítéséhez, asztaldíszek dekorálásához, virágcsokrok összefogására, akár a hajunkat is felköthetjük velük! Kijelenthetjük, hogy talán a legkedveltebb dekorációs alapanyagnak számítanak!
A legnépszerűbb szalagtípusok a szatén, selyem, hímzett, illetve a mintás, nyomtatott szalagok. 


 

Mégis milyen a jó szalag?
Mivel több célra is alkalmas, fontos, hogy megfelelő vastagsággal rendelkezzen! A legnagyobb előny, ha ragasztható és a vasalás sem károsítja! Egyszerűbb, mint varrni! Ha nehezen bomlik, nincs feltétlenül szükség a végek eldolgozására sem!


A szalagok fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mint azt gondolnánk. Különböző színűeket viselve jó ügyek mellett állhatunk ki vagy felhívhatjuk a figyelmet bizonyos problémákra. Május 25.-én van az eltűnt gyerekek világnapja, amit a sárga színű szalag képvisel! 
Ha a személyiségedhez illő szalaggal szeretnéd feldobni a szettjeidet, egy korábbi blogunkban kifejtettük, melyik szín mit árul el rólad!