Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan készülnek a műszálas anyagok és mire kell odafigyelni a felhasználásnál

Hogyan készülnek a műszálas anyagok és mire kell odafigyelni a felhasználásnál

Manapság, ha meghalljuk azt a szót, hogy természetes, automatikusan egészségesnek gondoljuk, és pont ugyanez igaz a mesterségesen előállított anyagokra is, a szintetikus textíliákat sokszor automatikusan egészségtelennek gondoljuk. De vajon ez valóban így van?

Ma már egyáltalán nem kell tartanunk a szintetikus textíliáktól, néhány ritka kivételtől eltekintve a műszálas anyagok semmilyen veszélyt nem jelentenek az egészségre, sőt, bizonyos esetekben kenterbe is verik azokat. 
Ahhoz, hogy megértsük, mik is azok a műszállak, először a természetes szálas anyagok csoportosítását kell érintenünk. 
A természetes szálas anyagokat eredetük szerint szerves és szervetlen anyagokra bonthatjuk. A szervetlen természetes szálas anyagok ásványi eredetűek, a szervesek pedig növényi vagy állati eredetűek lehetnek – ide tartozik a len, a pamut, a gyapjú, vagy a hernyóselyem. 

A mesterséges szálas anyagoknál ugyanezt a bontást figyelhetjük meg, itt is szerves és szervetlen szálas anyagokkal találkozhatunk. A mesterséges szervetlen szálas anyagok közé tartoznak az üveg-, fém-, vagy szénszálak, a szerves szálasanyagokat pedig két további csoportra bonthatjuk, Természetes alapú és szintetikus alapú szálas anyagokra.
Természetes alapú például a viszkóz, lyocell, vagy a gumi, szintetikus alapú pedig például a poliamid, vagy a polyészter.

Vitathatatlan, hogy a műszálak megjelenésével forradalmasodott a ruhaipar is, számos műszálas anyaggal nem tudják felvenni a versenyt a természetes alapú szövetek, hiszen egyszerűen nincs az a technikai eljárás, amivel képesek arra a puhaságra, könnyű esésre, hőszigetelésre vízállóságra, rugalmasságra vagy tartósságra, amire a műszállak igen. Továbbá gondoljunk csak a keverék anyagokra például a poliészter-pamut anyagokra, amik a kétfajta textília legjobb tulajdonságait egyesítik.

A textilvegyészek napjainkban is rengeteget dolgoznak azon, hogy minél jobb tulajdonsággal rendelkező anyagokat készítsenek. Gondoljunk csak például a spandexre, ami tökéletes példája a szintetikus anyagok előnyeire, hiszen könnyű, nem okoz neki gondot a verejték elvezetése, és az eredeti méretének nagyjából ötszörösére nyújtható elszakadás nélkül. Nem is csoda, hogy előszeretettel használják a ruhaiparban sportruházathoz.

Összességében tehát, a műszálas anyagok nem ördögtől valók, számos tulajdonságban még felül is múlják természetes társaikat, viszont nagyon fontos, hogy – mint az élet minden területén – itt is nagyon körültekintően válasszunk. Szerencsére a Csipke csodáinál kizárólag Prémium minőségű természetes és műszálas anyagokkal találkozhatsz, nézz szét folyamatosan bővülő kínálatunkban.