Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sötétítő kisokos

Sötétítő kisokos

Hogyan válassz sötétítő függönyt?

 

Abban talán mindannyian egyetérthetünk, hogy a függöny, mint lakástextil meghatározó darab otthonunk helyiségeiben, hiszen anyaga, színe, mintája, de még a hossza is befolyásolja szobáink hangulatát. Szerepe van a kíváncsi tekintetek kizárásában, de emellett hő- és hangszigetelésre, dekorációs célokra, sötétítésre egyaránt használhatjuk. Sőt, ha ügyesen játszunk vele, akár még a rendelkezésünkre álló teret is megnövelhetjük optikailag. Érdemes tehát időt szánni a megfelelő méretű és anyagú függöny kiválasztására és beszerzésére, ez nem is kérdés. A mostani bejegyzésben egy speciálisabb terület, a sötítő függönyök témája kerül terítékre.

A sötétítő függönyök típusai

Talán nem is gondoltál még bele, de a sötétítő függönyöket is különböző csoportokba lehet sorolni. Aszerint, hogy az adott függönyanyag milyen mértékben képes kizárni az ablakon keresztül beáramló fénymennyiséget, beszélhetünk dim out és black out típusokról. Az előbbi kb. 75 %-os fényzáró képességgel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy sötétítő hatása nem teljeskörű, nem képes teljesen kiszűrni a beérkező fényt. Ellenben az utóbbival speciális összetételének köszönhetően csaknem 100 %-osan be lehet sötétíteni nappali fényviszonyok mellett is.

A black out anyag tulajdonságai

A fent említett tulajdonság az anyag szerkezetében rejlik, ugyanis készítése során két sűrű szövésű külső réteg közé egy fekete szálakból álló is kerül, ezáltal tökéletes sötétítést tud biztosítani. Ez olyannyira igaz, hogy használatával a redőny is kiváltható. Bátran ajánljuk tehát azoknak, akik például teljesen sötétben szeretnek pihenni, mert így a hálószobába egész biztosan nem fognak beszűrődni a kinti fények. Emellett hőszigetelő tulajdonságát is érdemes kihasználni, ugyanis télen a hideg, nyáron pedig a meleg ellen nyújt védelmet. Így tehát például olyan helyiségekben is remek szolgálatot tesz, ahová nyáron órákig odatűz a nap vagy éppen télen hűvösebb van. A hűtés és fűtés hatékonyságának a növelésére kiválóan alkalmas egy black out sötétítő függöny használata. Ezenfelül munkahelyünkön is lehet létjogosultsága, hiszen a fentiek mellett még hangszigetel is, amit például irodai környezetben nagyon jól kihasználhatunk.

Színek és kiegészítők

Színek tekintetében sem kell megalkudnunk, hiszen black out anyagokból ilyen téren is van bőven választék. Az már csak a saját ízlésünkön múlik, hogy mennyire lesz élénk ez a kiegészítő. Mivel általában nagy felületről van szó, érdemes figyelembe venni az összképet. Natúr színek mellé bátran válasszunk élénkebb függönyt és fordítva. A black out anyagokból varrhatók egyéb kiegészítők is, mint például ágyterítő, díszpárna- vagy székpárnahuzat, így lakásdekorációs célokra is felhasználható az egységes kép kialakítása érdekében. És még egy jó hír: ezek a textíliák csak kevéssé gyűrődnek, így a vasalást nem igazán kedvelők számára is megfelelő választás.

Ha te is épp sötétítő függöny választás előtt állsz, szívesen ajánljuk black out függönyeinket, melyek most kedvezményes áron megvásárolhatók webshopunkban.