Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mindent a tépőzárakról, a bogáncstól az öntapadóig

Mindent a tépőzárakról, a bogáncstól az öntapadóig

Belegondoltál már abba, hogy milyen lenne az élet tépőzár nélkül? Annyira egyszerű, mégis olyan fontos a mai világban. Az élet számos területén találkozunk vele, felhasználása rendkívül változatos. De pontosan melyek ezek a területek?

A legtöbb embernek biztosan a divat jutna először eszébe és nem véletlenül. Hiszen a tépőzár helyettesítheti a gombokat, kapcsokat, cipőfűzőket és cipzárakat is. Már megtalálható a kabátokon, nadrágokon, cipőkön, táskákon és még hosszan sorolhatnám. De a divaton kívül is számtalan célra használják. Például az űrkutatásban tárgyak rögzítésére és a ruházat lezárására. Az egészségügyben gyógyászati segédeszközök, maszkok, sőt műszív rögzítésére is alkalmas. Az USA hadserege számára meg egyenesen kifejlesztettek egy zajtalanul nyitható változatot is. Ezenkívül kábeleket, műgyepet és parókát is szoktak rögzíteni vele. Gondoltad volna, hogy ez az egyszerű találmány ilyen sokféleképpen hasznosítható?De mégis kinek a fejéből pattant ki az ötlet?
A svájci származású mérnök, Georges de Mestral találta fel a tépőzárat. Épp egy vadászatról ment haza, amikor arra lett figyelmes, hogy mennyi bogáncs ragadt a ruhájára és kutyája bundájába. Úgy döntött megvizsgálja egy mikroszkóppal, hogy miért olyan tapadós ez a növény. És milyen jól tette! Ekkor fedezte fel a kis horgokat a bogáncs végén és közben arra is rájött, hogy a rugalmassága miatt olyan tartós és stabil. Így jött az ötlet, hogy a leutánozza a horgokat, amiket a bogáncson figyelt meg. Az első kísérletek nem voltak túl sikeresek, mert pamutot használtak, ami hamar tönkre ment. Nem sokkal később azonban áttörést ért el, ugyanis poliamid szálasanyaggal dolgozott, ami tartós volt és rugalmas az infravörös sugárzásnak köszönhetően. Magát a felfedezést 1941-ben tette meg, de a gépi gyártása és szabadalmaztatása 10 évbe telt. Ekkor azonban nagy sikerrel robbant be a köztudatba. Eleinte nem volt dekoratív, de az évek alatt egyre igényesebb lett a kinézete. A szabadalmi védettsége 1978-ban járt le, így már nem csak a  Georges de Mestral által alapított Velcro cég készíti, hanem a világ több országában is elkezdték gyártását.

A tépőzár népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy még egy új sportág is kialakult miatta, ami pedig nem más, mint a tépőzár-ugrás. A sportoló ruhájára van rögzítve a tépőzár egyik fele, a másik fele pedig egy felfújható falra. Az sportoló miután nekiugrott, fennmarad.
A tépőzár története itt még nem ért véget. Folyamatosan jönnek az újabbnál-újabb ötletek és fejlesztések. Nézzünk meg párat! Gomba fejes tépőzár, ahol a horgokat felváltotta a gombafej alakú tüskék. Ezenkívül már készítenek öntapadós tépőzárakat is, melyek olyan helyekre alkalmasak, ahol a varrás nem lehetséges. További kísérletezések folynak még a fém- és nano tépőzárak területén is.
Szeretnéd több területen is kipróbálni a tépőzárat? A Csipke csodái webáruházban megteheted! Itt találsz hagyományos és öntapadós változatot fekete és fehér színben is. Gyere és fedezd fel, hogy mennyire sokszínű!