Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mióta Raknak az emberek függönyt az ablakukra?

Mióta Raknak az emberek függönyt az ablakukra?
Lakástextileink közül talán az egyik legnagyobb fejtörést a megfelelő függöny kiválasztása okozza. Ez a kiegészítő ugyanis nemcsak esztétikai célokat szolgál, hanem a praktikumnak is meg kell felelnie. Egy jó érzékkel kiválasztott darab képes otthonosabbá tenni a helyiséget, miközben árnyékol, esetleg sötétít és még a kíváncsi tekinteteket is távol tartja, viszont ha rosszul választjuk meg, könnyen megtörheti az összképet. Manapság már nem kérdés, hogy egy-egy szoba berendezésénél azt is számításba vesszük, mi kerüljön az ablakunk elé. Ám nem volt ez mindig így.

Függönytörténelem

Ahhoz, hogy megtudjuk, mikor is használták először a mai értelemben vett függönyt, nem árt egy kicsit az ablakok történetében is kalandozni. Az ember által létrehozott lakóépületeken kezdetben csak kis rések kerültek kialakításra, melyek funkciója leginkább a szellőztezés volt. Az időjárás és a külső környezet viszontagságai ellen általában valamilyen átlátszatlan anyaggal, például állatbőrrel vagy pergamennel vonták be ezeket a nyílásokat. Habár az üveg már a római korban is ismeretes volt, ablakokhoz a középkorban kezdték el használni. Mivel nagyon drága árucikk volt, csak a legtehetősebb réteg uradalmaiban és az egyházi építészetben alkalmazták. A lakosság körében a 16. században kezdett elterjedni. A reneszánsz idején az ablakok nagyobbak, tagoltabbak lettek, a lakóépületek helyiségei napfényesekké váltak. Sokszor zavaróan is. Ez hívta életre a függöny mai értelemben vett alkalmazását. Ugyanis korábban már divatban volt az ajtók elé függesztett, két oldalról lelógatott, középre behúzható kárpit, sőt szokás volt ezt a tükrök esetén is alkalmazni. Az ablakoknál felhasznált textileknél ügyeltek rá, hogy a szobák berendezési tárgyaival harmonizáljanak, a tulajdonos tehetősségét pedig drága anyagokkal igyekeztek megmutatni. A következő évszázadokban a függöny is a divat tárgyává vált és változott vele együtt anyagban, színben és méretben is. A rövid történeti kitekintés után lássunk pár ötletet, ami 2022-ben is megállja a helyét.

Francia stílus, végtelen karnis és apró kiegészítők

Amennyiben otthonunkat klasszikusan elegáns jegyek jellemzik, tökéletes kiegészítő lehet a francia stílusra rímelő, visszafogott, színeiben világos, anyagában selyem, szatén, organza vagy muszlin függöny.


Karnis tekintetében többféle trend is megfigyelhető az idei évben. Divat lett a vékony, kecses megjelenésű, fekete színű változat, amelyen szinte bármilyen függöny jól áll. Fehérrel párosítva az örök elegancia megtestesítője. Amennyiben egy falon több nagyméretű ablak is található, érdemes egyetlen hosszú karnist felszerelni a mennyezet alá. Az erre kerülő padlóig érő függönyökkel egységes és monumentális hatás érhető el.
A kiegészítők sem elhanyagolhatók. Függönycsatok közül idén az arany szín az igazán trendi, melyet számos lakberendezési irányzatba beilleszthetünk. Ha pedig a bohókásabb darabok állnak hozzánk közelebb, válasszunk a fából készült függönyelkötők közül.

Amennyiben épp a megfelelő anyagot keresed függönyeidhez, nálunk biztosan megtalálod a kedvedre valót.