Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az elmúlt 100 év divatja

Az elmúlt 100 év divatja

Ez az évszázad kétségkívül hatalmas fejlődést hozott mindenféle tekintetben. A technológia mellett a divatipar is ugrásszerű fejlődésen ment keresztül, ami a trendek egyre gyorsabb váltakozását hozta el. Más iparágakkal ellentétben azonban vannak olyan jellegzetes ruhadarabok, melyek újra és újra visszaköszönnek, ismét trendivé válnak.

Ebben a blogban az elmúlt évszázad divatjának járunk utána.

Az első világháborút követően az 1920-as években a ruhaipar az egyik legfelkapottabb iparágak egyike volt, döntő szerepet játszott a gazdaság fellendítésében. Az akkori trendekre nagy hatást gyakoroltak a kubizmus illetve az Art Nouveau művészeti mozgalmak, az öltözködésben is előkerültek a geometrikus formák, melyeket később a ’30-as években megjelenő kis kockás Gingham-minta követett. A Ginham-mintás szövetek népszerűsége annak is köszönhető, hogy az előállítása viszonylag olcsó, a tisztítása könnyen megoldható, és rendkívül tartós. A textília népszerűsége 1939-ben érte el a tetőfokát, ekkor ugyanis Judy Garland az Óz a csodák csodája című filmben ilyen mintás szoknyájában járta végig a varázsbirodalmat.

Kép forrása: https://hirado.hu/kultura-eletmod/bulvar/cikk/2019/06/22/otven-eve-hunyt-el-judy-garland-az-oz-felejthetetlen-dorkaja

Az 1940-es években jelent meg a napjainkban is igen népszerű halszálka minta, aminapjainkban is az egyik legkedveltebb motívum. Elsőként 1948-ban találkozhattunk vele, a Dior divatház dobta piacra, így ez rögtön a jómódúak státusszimbólumává vált.

A kép forrása: https://www.worthpoint.com/worthopedia/christian-dior-look-fashion-245278920

Az 1950-es években az emberek nagy érdeklődést mutattak az egzotikus helyek iránt, előszeretettel viseltek egzotikus mintájú szoknyákat, ruhákat. Ezt a ’60-as években felváltotta a keleties hatású Paisley-minta, mely ma is nagy népszerűségnek örvend.

A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/428967933230653982/

Az 1970-es évek hippi korszakának ruhadarabjain előszeretettel használtak batikolt motívumokat. Ezt gyakran ötvözték indiai és japán festési technikákkal. Szintén kedvelt viselet volt a hippik körében a finom esésű, világos színű vagy fehér pamut vagy len anyagok.

A kép forrása: https://www.sneakersadis19.com/products.aspx?cid=90&cname=70s+hippie+shirts

A 80-as években előszeretettel viseltek állatmintákat különösen a leopárdmintát kedvelték. Szívesen hordtak élénk, rikító neon színeket, illetve nagy műanyag kiegészítőket.

A Kép forrása: https://www.simplyeighties.com/80s-fashion.php

Az 1990-es években visszatért a mértani formák uralma, újra előtérbe kerültek a kockás darabok, különösen a skótkockák arattak nagy sikert.

A kép forrása: https://www.nytimes.com/2021/05/15/style/90s-fashion.html

Az ezredfordulót követő első évtizedben a trendek abszolút uralkodója volt a military stílus. Legyen szó nadrágról, kabátról vagy trikóról, ha kamuflázs mintával volt borítva, biztosan trendi volt. Nagy népszerűségnek örvendtek a csípőnadrágok, és előszeretettel viseltek csípőnadrágokat is.

A kép forrása: https://www.marieclaire.com/fashion/g26907530/2000s-fashion-trends/