Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Patchwork ajándékok

Patchwork ajándékok

A patchwork vagy más néven foltvarrás egy igazán izgalmas technika tele lehetőségekkel. Kreativitás, aprólékos tervezés és megmunkálás jellemzi. Sokféle anyag, szín és minta találkozhat benne és számtalan formában testet ölthet a végeredmény. De honnan is ered és mi készülhet a segítségével? A következő bejegyzésből kiderül.

A foltvarrás gyökerei meglepően régre nyúlnak vissza, ugyanis az első foltokból készült alkotás Buddha nevéhez fűződik. A legenda szerint hívei selymet adományoztak neki, azonban a szegényebbek csak egy-egy kisebb darabkát tudtak adni. Buddha az összegyűlt anyagokat egybe varratta és templomi szőnyeget készíttetett belőlük.

A fennmaradt leletek alapján az ókori Egyiptomban is voltak már foltmunkák. Európába a keresztes lovagok által érkezett a technika, mely az iparosodás korában Angliában bontakozott ki leginkább. A textilgyártás során képződő hulladékanyagokból ugyanis a munkások foltvarrott takarókat készítettek. A mai értelemben vett patchwork alapja tulajdonképpen innen származik.

Az első ír és angol telepesek aztán magukkal vitték a technikát Amerikába, ahol beköszöntött a foltvarrás aranykora. Mivel akkoriban a textil nagyon drága volt, az asszonyoknak minden kis darabka kincset ért. Ezeket szabályos mintázatban kezdték el összevarrni, gyakran versenyezve, hogy ki milyen új mintát tud kitalálni. Ily módon jöttek létre a különböző mintát követő patchwork blokkok, melyek a kész munka kisebb alapegységét jelentik. Ezeknek elnevezése is van, mely gyakran az Egyesült Államok tagállamaira vagy valamilyen jelképére utal (pl. Texas csillaga). Amellett, hogy a szükség hívta életre, közösségi tevékenységet is jelentett. Az asszonyok általában közösen készítették el a munkákat az anyagokat és a feladatokat is megosztva. Ebből aztán óriási kézimunka mozgalom bontakozott ki, ami a mai napig nagy népszerűségnek örvend nemcsak náluk, hanem Európában is.


Ha magunk is kedvet kapunk kipróbálni, az elsők között felmerülő kérdés, hogy milyen anyagokat válogassunk a munkadarabhoz. Mivel általában használati tárgyak készülnek vele, érdemes a strapabíróbbak közül szemezgetni. Kezdésnek nyugodtan nézzünk körül otthon a már nem használt ruhák vagy a szekrényben porosodó lakástextilek között, ugyanis akár egy régi farmer vagy ágyneműhuzat is új életre kelhet egy patchwork alkotásban. A foltvarrás igazi zero waste technika, hiszen nemcsak a már használaton kívüli, de a varrás során keletkező maradékanyagokat is megmenthetjük vele. Ha összeállt a fejünkben a színvilág, kiegészíthetjük a már meglévő textileket újakkal is. Érdemes egymással jól kombinálható, apró mintás anyagokkal kezdeni, de ez nyugodtan kiegészíthető néhány színben passzoló nagyobb mintás résszel is.


És hogy mit készíthetünk belőle? Ennek csak a kreativitásunk szab határt. Otthonunk számos pontját dekorálhatjuk például foltvarrott munkákkal. Készíthetünk ágyterítőt, falvédőt, díszpárnahuzatot, székpárnát, varrhatunk akár egész kollekciókat amelyek színben és mintában harmonizálnak. Kisbabánknak készülhet a kiságyba rácsvédő, ami a praktikum mellett színes mintáival biztosan őt is elvarázsolja. Táska formájában feldobhatja a megjelenésünk, neszesszerként, tablet- vagy mobiltelefontokként pedig egy kis színt csempészhet a szürke hétköznapokba. A bátrabbak akár ruhadarabokban is gondolkodhatnak, jól összeválogatott anyagokkal olyan egyedi öltözék készíthető, ami biztosan nem jön szembe az utcán. Ha készen áll a terv és már csak néhány szép és minőségi anyag hiányzik, nálunk könnyedén beszerezheted, nézz szét pamutvászon, farmer vagy gobelin kínálatunkban.